ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ

 
"Τα σπηλαιοκαταφύγια στο Λουτράκι και άλλες θέσεις στο Άλωρο, το Μοναστηράκι και τη Νέα Ζωή μας μεταφέρουν στην εποχή του Χαλκού (3.000 - 1.100 π.Χ.), που πήρε την ονομασία της από την καθιέρωση της χρήσης κραμάτων για την κατασκευή πολεμικών όπλων και εργαλείων καθημερινής χρήσης. 

Τα ευρήματα της Αλμωπίας, αν και είναι ακόμη πολύ περιορισμένα, υπαινίσσονται ότι οι Άλμωπες, οι πανάρχαιοι κάτοικοι, δεν έμειναν αμέτοχοι στην εξέλιξη του υπόλοιπου μακεδονικού χώρου. Τα ευρήματα από το Μοναστηράκι προέρχονται από το κέντρο του χωριού και πιθανότατα σχετίζονται με καταστραμμένες σήμερα ταφές..." 

"Η εικόνα του οργανωμένου νεκροταφείου από σειρές κιβωτιόσχημων τάφων στο Μοναστηράκι στα βορειοανατολικά
του σύγχρονου οικισμού, αποδεικνύει ότι πρέπει να σχετιστεί με μια μεγάλη οικιστική εγκατάσταση. Από το νεκροταφείο έχουν παραδοθεί μια οινοχόη, ένα μυριοδοχείο και μια σιδερένι λόγχη, που χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια." 

"Στο Μοναστηράκι λείψανα κατοίκησης παρατηρήθηκαν στο λόφο "Τούμπα του Παπά". Κοντά στο ελληνιστικό νεκροταφείο, φαίνονται λείψανα ενός μεγάλου πλινθόκτιστου κτιρίου, ίσως
μιας βασιλικής. Άλλη μια υπήρχε πιθανότατα και μέσα στο χωριό, όπως μαρτυρούν παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη. Από την εκκλησία αυτή, που ίσως ήταν μοναστήρι, πρέπει να πήρα το όνομά του ο οικισμός που το διατήρησε και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας "Μοναστηρτζίκ" Στην πεδινή αγροτική περιοχή το Μεγαπλάτανο κατά καιρούς έχουν έρθει στην επιφάνεια τάφοι. Ο αναθηματικός βωμός στο Διόνυσο προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός ιερού στην ίδια περιοχή." 

Αποσπάσματα από το άρθρο της Αναστασίας Χρυσοστόμου "Αλμωπία, αδιάσπαστη
συνέχεια αφ' ότου υπάρχει ζωή" στο περιοδικό "Μακεδονική Ζωή", Τεύχος 340,
Σεπτέμβριος 1994

Αναθηματικός βωμός στο Διόνυσο από το Μοναστηράκι, φωτ. Αν. Χρυσοστόμου
 
 

Λόγχη και αγγεία από το Μοναστηράκι, φωτ. Άν. Χρυσοστόμου
 
 

Φωτ. Αν. Χρυσοστόμου

Copyright © 1997-1998-1999, Σχεδίαση ιστοσελίδων από τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΗ