ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΑΚΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΑΥΤΕΣ

Θεσσαλονίκη, Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 1998

Πριν από 20-30 χρόνια, όταν διοριζόταν ένας δάσκαλος σε κάποιο ακριτικό χωριό, μάζευε τα μπογαλάκια του και πήγαινε εκεί, προσπαθώντας να διδάξει με ελάχιστα εποπτικά μέσα. Η αναγνώρισή του ερχόταν μέσα από τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς.

  Δεν γνωρίζω πως ακριβώς εγκαταστάθηκε ο Γρηγόρης Φιλιππιάδης στον Μεγαπλάτανο Πέλλας, αλλά γνωρίζω ακριβώς τι έκανε εκεί. Στα τόσα χρόνια, που βολτάρω στο Διαδίκτυο, είνει η πρώτη φορά που βλέπω δουλειά φτιαγμένη με τόσο μεράκι, περιέχουσα τόση ουσία και με αρμόζουσα αισθητική.
  Αρχίζοντας από την πρώτη ιστοσελίδα του διθέσιου ΔΗμοτικού Σχολείου Μεγαπλάτανου Πέλλας (htpp://www.compulink.gr/users/grfilip) βλέπουμε ότι ο Γρηγόρης παρουσιάζει το σχολείο σε 3 γλώσσες (!!!), αγγλικά, γερμανικά και φυσικά ελληνικά. Διαλέγουμε γλώσσα και προχωράμε αντικρίζοντας ένα μοναδικό ρητό "ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ!". Εκεί βλέπουμε ότι το ΔΗμοτικό Σχολείο Μεγαπλατάνου Πέλλας, το Σχολείο Ελισάβετ του Οσναμπρούκ και το Δημοτικό Σχολείο ΣΙ ΝΤΑ ΦΟΥ ΞΙΑΟ συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Σχολείου "Ελισάβετ" και παρουσιάζουν τις πρωτεύουσες Αθήνα, Βερολίνο και Πεκίνο μέσα από τη σφαίρα της φαντασίας των μαθητών τους (http://morgen.stern.de/san/mag/san_123/index.html).
  Στις σελίδες που έχει δημιουργήσει ο δάσκαλος, παρουσιάζεται το σχολείο (24 μαθητές συνολικά) η πανέμορφη επαρχία Αλμωπίας του Νομού Πέλλας, ιστορικά στοιχεία για το σχολείο (κάποτε έχτιζες σχολείο με 75.000 δρχ.) και τις εκκλησίες του χωριού.
  Είσης υπάρχουν στοιχεία από τις εκδηλώσεις που οργανώνει το σχολειό, ο Μαυροπίνακας (η σχολική εφημερίδα) και βέβαια ένα βιβλίο επισκεπτών, όπου μπορείτε να αφήσετε τα συγχαρητήριά σας.
  Εκείνο όμως που μου έκανε φοβερή εντύπωση, ήταν η καταγραφή παιδικών παιχνιδιών για την αυλή (https://members.tripod.com/~grfilip), όπου παρατίθνται οδηγίες για το πώς να παίξουν τα παιδιά μας.
   Τζαμί, το τσιλίκι, το γαϊτανάκι, μακριά γαϊδούρα, σχοινάκι, μήλα, το ρολόι, τυφλόμυγα, κορόιδο, αμπουρντά ζουμπουρντά, βασιλιά βασιλιά, κλέφτες και αστυνόμοι, το δαχτυλίδι, σπασμένο τηλέφωνο, αμπάριζα, η μικρή Ελένη, μπίλιες, μάγισσα μάγισσα τι μαγειρεύεις σήμερα, είναι μερικά από τα παιχνίδια, που θα σας θυμίσουν τα παιδιά σας χρόνια.
  Το site αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δείτε και μάλιστα θα πρότεινα να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας να το ενσωματώσει στο δικό του για λόγους ταχύτητας και για να δέιξει ότι βοηθά τέτοιες προσπάθειες. Εύγε!

Θεσσαλονίκη, Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 1998


Copyright © 1997-1998, Σχεδίαση ιστοσελίδων από τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΗ