ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
και η ιστορία τους

Ο ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΣ

Ο Μεγαπλάτανος Το χωριό μας, ο Μεγαπλάτανος, βρίσκεται στην επαρχία Αλμωπίας του Ν. Πέλλας, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αριδαίας. Η παλιά του ονομασία ήταν Μπίζοβο. Βορειοδυτικά του βρίσκονται τα χωριά Όρμα και Λουτράκι, νοτιοανατολικά η Πολυκάρπη και νοτιοδυτικά σε μεγάλο υψόμετρο οι Σαρακηνοί.
Η κοινότητα Μεγαπλάτανου περιλαμβάνει τα χωριά Μεγαπλάτανο και Μοναστηράκι. Ο Μεγαπλάτανος είναι πεδινός, ενώ το Μοναστηράκι σε πλαγιά βουνού. Με την απογραφή του 1991 οι κάτοικοι είναι 505. Από αυτούς οι 351 στο Μεγαπλάτανο και οι 154 στο Μοναστηράκι. Οι Δημότες της κοινότητάς μας είναι περίπου 1.200. Οι υπόλοιποι είναι μετανάστες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Σουηδία). Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
 Η οικοπεδική έκταση του Μεγαπλάτανου είναι 351 στρέμ. και 331 τ.μ., ενώ τα χωράφια που ανήκουν στο χωριό μας έχουν έκταση 3.694 στρέμ. και 318 τ.μ. Σύνολο μαζί με τα ποτάμια, τα δάση και τα βουνά 6099 στρέμ.
 Αρχικά το χωριό μας χτίστηκε από Τούρκους και λίγες ελληνικές οικογένειες που εργάζονταν στα κτήματα των Τούρκων. Όλος ο κάμπος της Αριδαίας ανήκε σε τρεις Τούρκους μπέηδες. Το παλιό όνομα του Μπίζοβο σήμαινε στα τούρκικα "ο δικός μας κάμπος".
 Με την απελευθέρωση του 1912 ονομάστηκε Μεγαπλάτανος επειδή τότε στην περιοχή υπήρχαν πολλά και μεγάλα πλατάνια. Από το 1918 μαζί με το κοντινό χωριό Μοναστηράκι αποτελούσαν την κοινότητα Μεγαπλάτανου. Το 1924 εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Θράκη, ενώ οι Τούρκοι κάτοικοι έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών. Το 1927 οι Θρακιώτες άφυγαν για αλλού και στη θέση τους ήρθαν πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Το διάστημα 1926-1929 συνοικισμός της κοινότητάς μας ήταν και η Όρμα, η οποία έπειτα έγινε ξεχωριστή κοινότητα.
 Παλιά, πριν τον πόλεμο, από το Μεγαπλάτανο περνούσε και τρένο, το γνωστό "τρενάκι της Καρατζόβας" που ένωνε σιδηροδρομικά την περιοχή μας με τη Σκύδρα. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1935-36.

Δέσποινα Μικροπιάλου (ΣΤ΄ Τάξη) - Μαρία Λαζαρίδου (ΣΤ΄ Τάξη)


ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ


 


Το Μοναστηράκι Το Μοναστηράκι είναι χτισμένο σε πλαγιά βουνού, σε μια όμορφη καταπράσινη τοποθεσία 1,5 χιλιόμετρο νότια του Μεγαπλάτανου. Ανέκαθεν τα δύο χωριά αποτελούσαν την κοινότητα Μεγαπλάτανου (1918). Το Μοναστηράκι είναι χτισμένο σε 157 στρέμ. και 783 τ.μ. σύνολο μαζί με τις δασικές του εκτάσεις 5.405 στρέμ.
 Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Μοναστηρτζούκ και κατοικούνταν από Τούρκους. Οι σημερινοί κάτοικοί του είναι ποντιακής καταγωγής. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
 Η εκκλησία του χωριού ονομάζεται Ζωοδόχου Πηγής και χτίστηκε τα χρόνια 1932-1933. Το σχολείο που υπάρχει σήμερα, χωρίς να λειτουργεί (τα παιδιά του χωριού πηγαίνουν στο σχολείο του Μεγαπλάτανου), χτίστηκε το 1932-1933. Πριν χτιστεί αυτό το σχολείο υπήρχε ένα παλιότερο στην πλατεία του χωριού.
 Στο χωριό μας ανακαλύφθηκαν και αρχαία. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι λουτρά από την εποχή του Μ. Αλέξανδρου. Από το Μοναστηράκι είναι και ο σημερινός Μητροπολίτης Έδεσσας, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Χρυσόστομος Κακουλίδης.
Θεόδωρος Κικίδης (Ε΄ Τάξη) Απόσπασμα από την εργασία στη περιβαλλοντική αγωγή με θέμα: "Ο χάρτης του χωριού μας", Σχολ. Έτος 1995/1996, υπό την εποπτεία του δάσκαλου κ. Πιπερίδη Δανιήλ.
 


Copyright © 1997-1998, Σχεδίαση ιστοσελίδων από τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΗ